De nek

De halswervelkolom bestaat uit zeven wervels. De meeste bewegingen en de grootste bewegingsmogelijkheid bestaat tussen de 'atlas' en de 'draaier', respectievelijk de eerste en tweede nekwervel. Tussen alle wervellichamen ligt een tussenwervelschijf. Deze schijven verhogen de elasticiteit en de bewegingsmogelijkheden van de wervelkolom.


De nek is een kwetsbaar deel van het lichaam. De nek wordt continue gebruikt doordat het hoofd regelmatig draait en beweegt. Ook lopen er allerlei zenuwen en andere structuren doorheen.

In het wervelkanaal loopt het ruggenmerg, en tussen elke twee wervels verlaten links en rechts twee zenuwwortels het wervelkanaal. De meest voorkomende nekhernia's liggen tussen de 6e en de 7e wervel, maar ze kunnen ook op de andere niveaus voorkomen.
Problemen, ziektes en aandoeningen
Iedereen kent wel het probleem van een "stijve nek". Dit kan ontstaan doordat spieren verkrampen of doordat gewrichtsbanden worden verrekt bijvoorbeeld door een onhandige of plotselinge beweging. Dit gebeurt soms tijdens de slaap. Als de nekspieren verkrampen, kan de een stijve nek worden: bij beweging voelt de nek stijf en pijnlijk.

Dat is niet ernstig, maar een stijve nek kan ook een symptoom zijn van hersenvliesontsteking. Als een stijve nek gepaard gaat met hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en abnormale slaperigheid, raadpleeg dan een arts. Dit zijn namelijk symptomen van hersenvliesontsteking.

Mensen van middelbare leeftijd kunnen last krijgen van "slijtage" (ook osteoartritis, arthrosis deformans of degeneratieve arthritis genoemd) van de halswervels. Hierbij slijt het kraakbeen van de nek en er treden ontstekingsachtige veranderingen op in de weke delen rond de gewrichten.

Sommige mensen hebben een halsrib wat soms voor klachten kan zorgen. Een halsrib is een abnormale zwevende rib of paar ribben aan de onderste halswervel, die kan drukken op zenuwen en slagaders.

Whiplash (zweepslag) komt vaak voor bij auto-ongelukken. Hierbij buigt de nek plotseling heel sterk in één richting, gevolgd door een reflex van spiersamentrekking die de nek in tegenovergestelde richting beweegt. De gewrichtsbanden tussen de wervels rekken hierdoor soms te ver uit waardoor pijn en andere problemen kunnen ontstaan.

Bij een 'gedraaide hals' (torticollis) heeft iemand een schuine stand van het hoofd. Oorzaken hiervan zijn spierbeschadiging, opgelopen bij de geboorte, whiplash, een afwijkende oogstand die door nekdraaiing verbetert, of verkorting van de halshuid door littekenvorming.